Je eigen LICHT

13 juli 2022; Je eigen LICHT
In mijn Zomer Nieuwsbrief  (2022) publiceerde ik een spreuk van HAFIZ.

‘I wish
I could show you
when you are lonely
or in darkness,
the astonishing light
of your own BEING’ 

HAFIZ

Het klinkt zo zweverig als je het zo leest, ’the astonishing light of your own BEING’, ‘het verblindende licht van je eigen ZIJN’. En dat is precies wat Hafiz schreef; als je het eenmaal gevoeld hebt en ervaren, zou je wensen dat een ander hiermee ook kennis zou kunnen maken in zichzelf. Het is zo puur, zuiver, vervullend en liefdevol, het is de kern van wie je in wezen bent (niet de persoonlijkheid, niet je maskers, niet je rollen). 

Het IS en WAS er altijd al, alleen het is in elk van ons bedolven onder patronen, emotioneel afval uit je jeugd, en opgebouwde overlevingspatronen en ego structuren. Als het niet bedolven is, bevat het toch zeker een dikke laag stof.
Voor ons allemaal is dit licht niet vanzelfsprekend helder en transparant, al heeft de één er meer contact mee dan de ander.
In elk geval is het duurzaam ;), want het is nooit verloren gegaan, ook al heb je er niet of nauwelijks nog contact mee en ben je het vergeten.
Onze Zijnskwaliteiten zijn deel van onze natuur. Die natuur die we meestal vooral op de mooie natuur buiten ons projecteren. Dat is vaak de reden waarom in de natuur zijn zo rustgevend, regulerend en prettig is. Het brengt ons in contact met die Zijnskwaliteiten, met essentie, met onze eigen Natuur.

Het aparte is, dat we dan nog steeds vaak denken dat die ‘mooie natuur met de mooie wisselende prachtige seizoenen, het dansen van het steeds veranderende licht’ buiten ons ligt. Alsof daar de natuur is en wij zijn hier. Twee aparte werelden. 
De ervaring van rust, vrede, tevredenheid, van compleetheid die we kunnen ervaren in de natuur kan toch alleen ervaren worden doordat het die kwaliteiten wakker maakt in ons?

Sluit eens je ogen en stel jezelf als onderdeel voor van de natuur. 
Zeg eens hardop, terwijl je de ervaring van vrede voelt, of vrijheid; ‘Ik ben vrij, wild, compassie, of andere variant van een kwaliteit.’
Hoe voelt dit voor jou?


Wylerbergmeer juni 2022 (Ooijpolder bij Nijmegen)

 

Meestal hebben we een zelfbeeld waar te veel prachtige kwaliteiten niet (te) veel thuis horen. 
Ik innerlijke schoonheid, vrede en wijsheid?.

Zoals het met verliefdheid gaat; we denken dat die ander ons toch echt die intense liefde geeft, maar wij ervaren het, omdat het in ONS wordt aangeraakt. Omdat het in ons opent in het contact.
Het valt niet mee om onszelf te zien als ‘liefdevol puur licht, vol schoonheid en volmaakt genoeg van zichzelf’. Krijg je weerstand als je dit leest, of ervaar je juist (h)erkenning en blijdschap?

Als mensen een tijd met persoonlijke groei, therapie en/of bewustzijn bezig zijn, komt er meer ruimte  door de grootste obstakels en thema’s heen die ons leven zo bepalen. We komen dan meer in contact met de kern en alle heerlijke kwaliteiten die daar bij horen.
Het wordt vaak ervaren, als we deze momenten proeven en gewaar worden, als een klein wonder. Eigenlijk grappig; we werken hard aan onszelf, we willen ergens van af en ergens naar toe.
Als we dan eindelijk die lucht meer open breekt in onszelf, zijn we ook weer verrast en verbaasd over wat er mogelijk is. Dan kan er ongeloof komen dat het echt waar is, dat jij het echt bent en of het wel blijft (of terug komt). 

M.a.w.; als we langzaam af kicken van lijden, van problemen, en we ervaren lichtheid, is het best nog een opgave het mooie te ontvangen, toe te staan en te durven (en mogen) voelen. 
Het kan aan schuren tegen wantrouwen en tegen loyaliteit; ‘mag ik gelukkig zijn, waar verdien ik het aan?’, komt dan in ons op. Of het voelt ongemakkelijk, terwijl in de wereld zoveel leed is.
De expansie die groeien en geluk met zich mee brengt, kan dan nog niet ten volle ingenomen, aangenomen en op alle vlakken worden belichaamd.
Ons oude wereldbeeld klopt niet meer, misschien ook ons zelfbeeld, ons lichaam is niet gewend aan ontspanning (en kan jaren alert-stand achter de rug hebben).
Dus eigenlijk kom je andere obstakels tegen, maar ga je ook beseffen dat de natuurlijke kern met verschillende aspecten als liefde, kracht, levenslust, stevigheid etc. tijd nodig hebben te integreren.  

Fysiek heeft onze oude jas zich ook stevig gevormd in en om ons lichaam en in ons energieveld. 
Om onze pijnen, angsten etc. niet te hoeven voelen, ademen we oppervlakkiger, is onze levensenergie getemperd. Ons vuurtje (ons licht) smeult, maar brandt niet meer zo helder en fel.
En als we meer gaan ontspannen, genieten, en leven (met minder angst), het mooie ervaren, zien, voelen, ruiken, proeven betekent dat emotioneel dat het licht feller gaat branden.
Onze energie, onze voltage gaat letterlijk omhoog, en ook dat doet iets met onze verkrampte lichamen, spieren. Ook (oude) spanningen worden geactiveerd en kunnen (opnieuw) aandacht vragen. Het lichaam krijgt met die extra brandstof een opknapbeurt, die niet altijd even prettig aan voelt. 

En verder verandert ons leven. We hebben het ingericht op een bepaalde maat en vorm, die paste bij en comfortabel voelde voor onze oude ‘ik’. We ervaren b.v. meer vrijheid, en hebben opnieuw te onderzoeken wat niet meer klopt, of wat ontbreekt. B.v. minder werken, een ander huis, vrienden waar je niet meer goed ‘jezelf’ kunt zijn etc. 

Je snapt het al, een dynamisch proces.
Het goeie nieuws daaraan is, dat je daar dan weer meer van kunt genieten. 
De reis kan met meer plezier, nieuwsgierigheid, (zelf)vertrouwen, kracht, levenslust en liefde voortgezet worden.
Tenminste; zo lang het jou (ons) gegund is op deze kwetsbare aardbol verder te mogen leven.
Dus mindfulness en wijsheid komt daarbij ook heel goed van pas als kwaliteiten van jouw natuur, die vrij komen, rijpen en groeien. 
Zo kun je ook bijdragen tot een beter leefklimaat, een betere wereld op jouw eigen unieke (gepaste) wijze.
Dat geeft een groter gezamenlijk veld vol Licht, en je kan raden hoe belangrijk dat is. 
Voor iedereen. 

Ik wens je een hele fijne zomer toe,

VOL LICHT.
Van en voor je eigen hart.
En het zijn van Licht voor elkaar.

Warme groet

José