Lichaamsgerichte (psycho)therapie

De basis voor het lichaamsgerichte werken ligt in energetic integration methodieken, vroeger ook wel Neo-Reichiaanse therapie genoemd. Wilhelm Reich schonk aandacht aan 3 basiselementen, namelijk ‘adem, bewegen en geluid’.
Hij merkte dat deze methodieken van sterke invloed waren op de doorstroming van het lichaam, terwijl hij tegelijkertijd werkte met wat hij noemde de ‘lichaamssegmenten’, bepaalde lichaamsgebieden.
In verschillende lichaamssegmenten, zoals rondom de ogen, buik, keel, het bekken, kan de energiehuishouding verstoord zijn. Dit geeft een belemmering in je mens zijn, een geremdheid b.v. in het je durven laten zien, je zelfvertrouwen of op relatievlak. Deze geremdheid vertaalt zich ook naar je lichaam.
Dat kan o.a. aanvoelen als verkramping in je spieren, kou, spanning, constante onrust of gevoel van leegte, gebrek aan energie of juist een overdaad aan energie, die je niet kwijt kunt. Het lichaam liegt niet; het is alleen lastig het goed te ‘verstaan’ en te kunnen begrijpen welke signalen het geeft.

Door in te tunen op de lichamelijke gewaarwording, worden tegelijkertijd  innerlijke conflicten los gemaakt, die daaraan ten grondslag liggen. Oud zeer uit je jeugdjaren is opgeslagen in je lichaam.
De manier waarop je overleefd hebt, of jezelf beschermd, vertaalt zich in je lichaam en je lichaamshouding. Je hoeft je daar niet eens van bewust te zijn. Het vrijmaken van spanningen, maakt het stereotype patroon waarin je gevangen zit, vrij, zodat je meer keuze krijgt in reageren.

Elementen uit Psychodrama, Systemisch Werk, NLP, Diamond Approach, rebirthing, Karakterstructuren, bio-energetica en het werk van Byron Katie vormen tevens een wezenlijk onderdeel van de begeleiding, naast alle lichaamsgerichte Reichiaanse methodieken. Ik werk hierbij intuïtief.

De laatste tijd werk ik ook met Systemisch werken (familie opstellingen). Deze vorm is afkomstig van de Duitse therapeut Bert Hellinger. Het laat zien welke plek we innemen in ons gezin of onze familie. Het kan zowel in een groep als ook individueel worden gebruikt. Tevens is het mogelijk om ook bepaalde aspecten (zoals je verlangen, of zelfs je woonplek of financiële perikelen) op te stellen. Dit opstellen gebeurt d.m.v. een ander groepslid (zogenaamde ‘representant’) of een kussen (als symbool voor een ander/een bepaald deel), die jij intuïtief in de ruimte plaatst (individuele sessie). Dit schept een ‘energetisch veld’, die informatie verschaft die je niet kunt bedenken met je hoofd. 

Lichaamsgerichte (psycho)therapie is bedoeld voor éénieder, die met een probleem worstelt in zichzelf of in het dagelijkse leven, last heeft van psycho-somatische klachten, bepaalde kanten in zichzelf wil ontwikkelen (zoals meer zelfvertrouwen, zelfkennis, kracht, eigenwaarde etc.) of gewoon meer zichzelf wil durven zijn.

Wanneer je chronisch ziek bent, of een ziekte hebt, is dit interview wat ik met RADAR had in januari 2021 misschien interessant voor jou. Het gaat over het belang van een mentale gezondheid wanneer je (chronisch) ziek bent.