Een Nieuwsjaarboodschap ‘Het Nu’ 2012

6 januari 2012

“Hoe breng ik wat ik leer, in mijn dagelijkse leven in de praktijk?”
Deze vraag hoor ik vaak van mede-reizigers op het spirituele pad, vrienden, cliënten en cursisten.
Eckart Tolle heeft zo’n praktisch boekje geschreven, ‘de kracht van het Nu in de praktijk’, en probeert aan dit verlangen, wat we allemaal kennen, tegemoet te komen.
Dat doet hij heel prachtig en ik vind zijn eenvoudige schrijfstijl getuige van zijn doorleefde ervaring.
Toch blijft het belangrijk veel mededogen te hebben met jezelf op deze weg, zeker als we geproefd hebben hoe lekker het Nu is. Daar willen we meer van, daar is inderdaad onze Natuur en onze Woonplaats.
Dat beseffen gelukkig steeds meer mensen, we zijn samen op weg!

Eckart Tolle in ‘de kracht van het Nu in de praktijk’:

“Het verstand probeert altijd het Nu te ontkennen en eraan te ontspannen. Met andere woorden: hoe meer je je met je verstand identificeert, des te meer je lijdt. Hoe meer je het Nu kunt erkennen en aanvaarden, des te vrijer je bent van je pijn en lijden, en van het ikzuchtige verstand.
Als je geen pijn meer wilt scheppen voor jezelf en voor anderen, als je niets meer wilt toevoegen aan het residu van pijn uit het verleden dat nog in je voortleeft, ‘maak’ dan gewoon geen tijd meer, of althans niet meer dan nodig is voor de praktische kant van het leven. Hoe hou je op met het ‘maken ‘ van tijd?

Gewoon door heel diep te beseffen dat het huidige moment alles is wat je ooit zult hebben. Maak van het Nu het belangrijkste aandachtspunt van je leven. Terwijl je vroeger in de tijd verbleef en af en toe een uitstapje maakte naar het Nu, maak je van het Nu je woonplaats en maak je af een toe een uitstapje naar verleden en toekomst als dat nodig is voor de praktische kant van je levenssituatie.
Zeg altijd ja tegen het huidige moment.

De kern van wat ik hier zeg, kun je met het verstand niet begrijpen. Op het moment dat je het snapt, treedt er een verschuiving op in je bewustzijn van verstand naar Zijn, van tijd naar aanwezigheid in het Nu. En opeens voel je dat alles heel levend is, energie uitstraalt en Zijn uitstraalt.”

Ik wens iedereen voor het Nieuwe jaar veel mededogen en geduld toe met zichzelf in dit proces, én ook met de grote uitdaging je vrijheid te leven in je dagelijkse leven.
Leer langzaam de vaardigheid aanwezig te zijn in het Nu, en ben dankbaar voor al die momenten dat je even samenviel met het Nu en gewoon eenvoudig kon Zijn.
Iedereen kent die momenten wel..een moment waar het goed was, geen zorg, alleen gewoonweg het Nu. Zorgen vielen even weg, had je een probleem?
Het is geen kunstje, maar voor de meesten van ons een geleidelijk proces van veel vallen en opstaan.
Handvatten en sleutels tot de Praktijk, zoals Eckart Tolle ze beschrijft, zijn heel fijn en een bron van steun, én de helft van de Tijd kan je ze niet gebruiken.
Niet omdat we iets niet goed doen, maar omdat we ook (nog) een Ego hebben, een verstand, oud zeer, die zijn vertrouwde oude ding blijft doen.
Geef jezelf Tijd en ook; hou op met het ‘maken’ van Tijd.
Mooie boodschappen, allebei waar op hun eigen manier.

Op het moment dat ik dit jullie toe wens, geef ik ook mezelf meteen een hele dosis geduld en mededogen voor het nieuwe jaar en dat voelt aan als balsem voor mijn ziel.
We zijn waar we zijn, en groeien verder op ons eigen tempo, binnen de mogelijkheden die we Nu hebben.

Gelukkig Nieuwjaar,
Hartelijke groeten!
José